جراحی دندان عقل

جراحی دندان عقل

جراحی دندان عقل (wisdom tooth) یک عبارت آشنا در جستجوهای شماست. به این دلیل که درآمدن دندان عقل و درد ناشی از آن همیشه یک مسئله برای اکثر افراد بوده است. البته همیشه به این سادگی نیست که فقط این دندان بخواهد مزاحمت ایجاد کند و آن را بکشیم. گاهی دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته می‌روید و درد و خرابی دندان‌ها را بدون نشان دادن خودش تحمیل می‌کند. گاهی دقیقا دندان عقل روی عصب می‌روید که این موضوع کار جراحی دندان عقل و درمان آن را کمی حساس‌تر می‌کند. به هر حال این موضوع بسیار شایع و مهم است و سعی داریم در این مقاله به سوالات شما در این زمینه پاسخ دهیم.

دریافت اطلاعات تکمیلی در رابطه با جراحی دهان و دندان

دندان عقل چیست؟

دندان عقل ارثیه‌ای است که از هزاران سال قبل با ما همراه است. انسان‌های پیشین اسکلت و جمجمه بزرگتری داشتند. جمجمه‌های بدست آمده نشان داده بشر اولیه سه دندان آسیای بزرگ داشته است. از هر سه دندان برای جویدن غذاهای خام و سفتی که در آن دوران می‌خورده، استفاده می‌کرده است. به مرور زمان این انسان خردمند است که می‌آموزد غذا را بپزد و در نتیجه رژیم غذایی نرم‌تر شده و رفته رفته نیاز به آرواره‌های قوی‌تر و دندان‌های بیشتر از بین می‌رود. به همین دلیل فک انسان نیز همانند برخی دیگر از استخوان‌ها، کوچک‌تر شد. بنابراین آخرین دندان آسیای بزرگ به تدریج دیگر فضایی برای رویش ندارد. در نتیجه شیوع نهفتگی در این دندان افزایش می‌یابد. نهفتگی و رویش دندان عقل روی عصب شایع‌تر است. در واقع سومین آسیای بزرگ فک در حال حذف شدن از ژنتیک انسان است.

دندان عقل یا دندان مولار سوم معمولاً آخرین دندانی است که هر زمانی بعد از ۱۶ سالگی ممکن است دربیاید. در اکثر اوقات این دندان فضای کافی ندارد و به همین دلیل معمولاً برای رشد با مشکل مواجه است. دراین شرایط دندان‌ نهفته می‌ماند. در این حالت دندان‌های عقل یا به استخوان فک، و یا به دندان‌های نزدیک خود فشار می‌آورند. این مشکلات می‌تواند بارها و به طور مکرر منجر به ایجاد عفونت لثه و درنتیجه درد و تورم گردد.

علائم رویش دندان عقل

رویش دندان عقل در پشت دندان‌ها در هر دو فک پایینی و بالایی صورت می گیرد. همچنین اغلب کج و ناهماهنگ رشد می‌کنند. اکثر مواقع این رویش با درد همراه است و به تدریج افزایش می‌یابد. به مرور که این دندان رشد می‌کند، معمولا روی اعصاب و استخوان فشار وارد می‌شود و دندان‌های اطراف آن دچار آسیب و فشردگی می‌شوند. غیر از درد، تورم هم در اطراف آن ممکن است اتفاق بیفتد و برجستگی آن بر صورت قابل مشاهده است. چون رشد این دندان از سطح لثه اتفاق می‌افتد، ممکن است باکتری‌ها از طریق بافت باز، باعث عفونت شوند.
حتما پس از اینکه متوجه شدید که دندان عقل شما در حال رویش است، حتی اگر درد ندارید به پزشک مراجعه نمایید. به این دلیل که طی معاینه مشخص شود این دندان در حال آسیب زدن به سایر دندان‌ها است یا خیر.
اگر دندان عقل به حدی رشد کرده که ریشه عمیق دارد و یا روی عصب قرار دارد، باید جراحی دندان عقل توسط جراح فک و صورت انجام گیرد.

آیا کشیدن دندان عقل ضروری است؟

پاسخ این است که بله! شما دیر یا زود باید دندان های عقل نهفته، نیمه نهفته و رشد کرده خود را بکشید. زیرا در صورت بقا، می توانند به دندان های مجاور نیز آسیب رسانده و موجب پوسیدگی و یا جابجایی آن ها شوند.

دندان عقل روی عصب

جراحی دندان عقل نهفته چگونه انجام می شود؟

برای جراحی دندان عقل نهفته، ابتدا بی‌حسی در منطقه صورت می‌گیرد. سپس با استفاده از تکنیک های بهداشتی و استریلیزاسیون، یک برش کوچک در لثه قرار داده شده و بافت استخوان و دندان مرتبط با دندان عقل نهفته، مشاهده می‌شود. در صورت نیاز، استخوان در محدوده ریشه دندان برداشته می‌شود و در صورتیکه دندان آسان خارج نمی‌شود، ریشه به چند قسمت تقسیم می‌شود تا به راحتی خارج شود. پس از جدا کردن دندان، بقایای دندان و بافت‌های باقیمانده پاکسازی می‌شوند و لثه بسته می‌شود.

رویش دندان عقل روی عصب یعنی چی؟

دندان عقل روی عصب یعنی ریشه‌های این دندان به کانال استخوانی عصب نزدیک است. حتی ممکن است ریشه‌ی دندان عقل متصل به عصب باشد. همچنین در مواقعی از میان ریشه‌های دندان، عصب عبور می‌کند. در صورتی که ریشه‌ی دندان عقل دور اعصاب پیچیده باشد، کشیدن کامل و جراحی دندان عقل روی عصب اگر با دقت انجام نشود، باعث آسیب به اعصاب و درنتیجه بی‌حس شدن لب‌ها، چانه و گردن می‌شود. این بی حسی ممکن است بصورت موقتی یا دائم باشد.

در اکثر مواقع این دندان باید کشیده شود. ما به طور طبیعی چهار دندان عقل داریم. اما در بعضی از افراد همه‌ی این چهار دندان رشد نمی‌کنند. در برخی نیز دندان‌های عقل انتهای بقیه‌ی دندان‌ها گیر افتاده‌اند و هرگز در نمی‌آیند. ممکن است مشکلاتی نیز ایجاد کنند. برای دریافت مشاوره جهت انجام جراحی زاویه سازی صورت و عمل بوکال فت می توانید به کلینیک دکتر مانی آرش راد مراجعه کنید.

انواع جراحی های دندان عقل

1. جراحی دندان عقل روی عصب

حس فک پایین، لب پایین، چانه و دندان‌های فک پایین، توسط عصب فک پایینی (Inferior alveolar nerve) است. این عصب در داخل کانال استخوانی در فک پایین قرار دارد و از قسمت عقب فک به سمت جلو می آید.
حال اگر دندان شما روی عصب روییده باشد با چه چالش‌هایی روبرو هستید؟ در این بخش به سوالات شما در این رابطه پاسخ می‌هیم.

جراحی دندان عقل روی عصب

جراحی دندان عقل روی عصب توسط دکتر مانی آرش راد

2. جراحی دندان عقل نهفته

برخی افراد دندان عقل نهفته دارند، یعنی این دندان‌ داخل لثه به صورت نهفته رشد کرده و باقی می‌مانند. اکثر اوقات نیاز به جراحی دندان عقل نهفته دارند. در مواقعی نیز این دندان خیلی سریع خراب شده و عفونت پیدا می‌کند که باید سریع کشیده شود.

کشیدن آن به دلایلی که ذکر کردیم گاهی می‌تواند پیچیده باشد. کشیدن و جراحی این دندان ممکن است با خونریزی شدید، عفونت، و آسیب به دیگر دندان‌ها همراه باشد. این عوارض البته همیشگی نیست اما ممکن است اتفاق بیفتد.

جراحی دندان عقل نهفته بسته به نظر جراح ممکن است به کمک بی حسی موضعی یا بیهوشی انجام گیرد. البته دندان عقل نهفته نیز ممکن است روی عصب بروید. این مشکل بیشتر در مورد دندان‌های فک پایین ممکن است ایجاد شود. چون بسیار به عصب‌هایی که آرواره را کنترل می‌کند نزدیک هستند.

جراحی دندان نیش نهفته

3. جراحی دندان عقل در سینوس

در بعضی از مراجعین حالتی وجود دارد دندان عقل به سینوس نزدیک است و هنگام کشیدن دندان، سینوس باز میشود.

سینوس یک حفره نزدیک به دندان عقل است که در استخوان های صورت وجود دارد و با بینی ارتباط دارد.

باز شدن سینوس در حین جراجی دندان عقل ممکن است تبعات زیادی به همراه داشته باشد که به همین دلیل دکتر از شما قبل از جراحی دندان عقل عکس CBCT میخواهد تا موقعیت دندان و سینوس را تشخیص دهد.

جراحی دندان عقل در سینوس توسط دکتر آرش مانی راد

جراحی دندان عقل فک بالا در سینوس توسط  دکتر مانی آرش راد

4. جراحی دندان اضافه

جراحی دندان اضافه

5. جراحی 4 دندان عقل 

جراحی 4 دندان عقل

6. جراحی دندان عقل با کیست

جراحی دندان عقل با کیست

جراحی دندان عقل با کیست توسط  دکتر مانی آرش راد

مشکل باز نشدن دهان و درد بعد از جراحی دندان عقل

موارد زیادی می‌تواند منجر به ایجاد این مشکل شود. ممکن است لیگامنت محل اتصال فک‌ها به یکدیگر در اثر جویدن آدامس ضعیف شده باشد. بعلاوه سایش دندان‌ها و پوسیدگی آن‌ها نیز می‌تواند باعث این مشکل شود. در مفصل فک، یک دیسک به نام کاندیل وجود دارد که در صورتی که ضعیف شده باشد می تواند منجر به مشکل باز کردن دهان بعد از جراحی دندان عقل برای مدت مشخصی شود.

جراحی دندان عقل در سعادت آباد

جراحی دندان عقل نهفته

عوارض جراحی دندان عقل نهفته روی عصب

ممکن است ریشه‌ی دندان عقل کاملاً نزدیک به عصب یا حتی در تماس با آن باشد. در صورت خارج نکردن دقیق دندان، ممکن است عصب آسیب ببیند یا کنده شود. به همین دلیل جراح باید قبل از جراحی این موضوع را کاملا بررسی کرده و در جراحی نیز بسیار دقت عمل داشته باشد. پس باید بسیار دقت کرد که عصب آسیب نبیند.

دندان عقل نهفته خیلی رایج است و می‌تواند مشکلات زیادی ایجاد کند. وقتی دندان نهفته باشد می‌تواند جایی مناسب برای خرده‌های غذا، رشد باکتری، ذرات غذایی و پلاک در بافت‌های نرم اطرافش باشد که باعث ایجاد تورم، حساسیت لثه، پوسیدگی و بوی بد دهان شود.

از آن‌جا که دندان عقل نهفته می‌تواند به دیگر دندان‌ها آسیب بزند یا باعث ایجاد درد و عفونت شود، دندانپزشکان و جراحان دهان معمولاً این دندان را خارج می‌کنند.

ریکاوری بعد از جراحی دندان عقل چقدر طول می کشد؟

بعد از جراحی دندان عقل، بیشتر افراد در طی ۳ تا ۴ روز بهبود کاملی پیدا می‌کنند. با این حال، در صورتی که دندان نهفته بوده و یا در زاویه نامناسبی قرار داشته باشد، بهبودی ممکن است حدود یک هفته زمان ببرد. زخم‌های باقی‌مانده پس از جراحی نیز به طور کامل در مدت ماه‌ها بهبود پیدا می‌کنند، بنابراین شما تا چندین هفته پس از عمل، هنوز در خطر عفونت قرار دارید.

مراقبت های بعد از جراحی دندان عقل

  • ممکن است ایجاد تورم کند.
  • بعد از جراحی خطر بروز حفره‌ی خشک و عفونت بعد از عمل به شدت کاهش می‌یابد.
  • دندانپزشک ممکن است برای قبل و بعد از عمل شما آنتی‌بیوتیک تجویز کند و دستورالعمل‌هایی برای مراقبت‌های بعد از عمل بدهد.
  • با این که دهانتان حساس شده اما باید مسواک بزنید. دو مرتبه در روز با یک مسواک نرم مسواک بزنید که باعث بهبود زخم جراحی می‌شود. این مسواک‌ها انحنا و موهای نرمی دارند که برای تمیز کردن خط لثه و دندان‌ها مناسب است.
  • حتماً بعد از عمل به طور منظم چکاپ‌های خود را انجام دهید و در صورتی که هرگونه ناراحتی غیر معمول دارید با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

هیچ کس دوست ندارد بخش‌هایی از بدنش دچار بی‌حسی شود، چه به صورت دائم یا موقت. پس در صورتی که دندانپزشک بحث کشیدن دندان عقل را مطرح کرد، از او بپرسید که آیا کاندیدای مناسبی برای کرونکتومی هستید یا نه.

جراحی دندان عقل در سعادت آباد، غرب تهران

با توجه به وضعیت ترافیکی شهر تهران امکان تردد در ساعات پیک شلوغی بسیار مشکل شده است، کلینیک دکتر مانی آرش راد واقع در سعادت آباد این امکان را برای مراجعین غرب تهران فراهم کرده است که در سریع ترین زمان ممکن خود را به کلینیک برسانند.

دکتر مانی آرش‌راد

با توجه به وضعیت ترافیکی شهر تهران امکان تردد در ساعات پیک شلوغی بسیار مشکل شده است، کلینیک دکتر مانی آرش راد واقع در سعادت آباد این امکان را برای مراجعین غرب تهران فراهم کرده است که در سریع ترین زمان ممکن خود را به کلینیک برسانند. اگر به دنبال کلینیکی برای جراحی دندان عقل در سعادت آباد یا غرب تهران هستید، دکتر مانی آرش راد متخصص جراحی دهان و دندان و جراحی زیبایی صورت آماده ارائه خدمات به صورت تخصصی می باشد.

آدرس: سعادت آباد، سرو غربی، ساختمان سینام، واحد 11

شماره تماس: 09197890709

«در مورد انواع جراحی فک بیشتر بخوانید»

سوالات متداول جراحی دندان عقل


مشاوره تخصصی

پیش از هر اقدامی میتوانید با متخصصین ما در کلینیک تماس بگیرید، آماده راهنمایی به شما عزیزان هستیم.

با ثبت سوالات خود در باکس دیدگاه در اسرع وقت به آن­ها توسط دکتر مانی آرش راد پاسخ داده خواهد شد.

2 دیدگاه. سوال جدید

  • فرزانه جلیلی
    آوریل 14, 2023 11:46 ب.ظ

    من خیلی نگرانم جراحی دندان عقل درد داره ؟

    پاسخ
    • خانم جلیلی اصلا جای نگرانی وجود نداره، به دلیل بی حسی های صورت گرفته در حین جراحی شما اصلا متوجه خارج کردن دندان عقل از لثه نمیشید اما بعد از 4 ساعت و برداشتن گاز از روی لثه دندان درد سراغ شما میاد که با مسکن های تجویر شده توسط دکتر مانی با این درد مقابله کنید.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

نوشته های مرتبط
فهرست
Call Now Button