عمل ارتوسرجری چیست؟ ترکیبی از ارتودنسی و جراحی فک و صورت است که برای درمان ناهنجاریهای اسکلتی و دندانی شدید به کار میرود. این روش درمانی، به منظور ایجاد تناسب در اجزای صورت، بهبود عملکرد دهان و دندان و ارتقای زیبایی لبخند انجام میشود.
آشنایی با متخصص جراحی فک و صورت
کلمه ی ارتوگناتیک از دوکلمه ی لاتین (ارتو: Ortho) به معنای “صاف کردن” و (گناتیک: Gnathic) به معنای ” فک ” تشکیل شده است. همچنین به مجموعه ی گسترده ای از جراحی ها اطلاق میشود که به صورت تکی یا با جراحی های دیگر بصورت هم زمان قابل انجام است.
این جراحی ها که بصورت کامل در ادامه توضیح داده خواهتد شد. از سال 1850 یعنی حدود 170 سال پیش دراروپا و آمریکا انجام می شده است. البته با توجه به عدم وجود تجهیزات کنونی در زمینه ی بیهوشی و ارتودنسی قطعا به فرم امروزی و با سهولت قابل انجام نبوده است.
از سالهای 1898 یعنی اواخر قرن نوزدهم برای اولین بار در کتب مرجع ارتودنسی و جراحی به این متد جهت تغییر رابطه ی فکین اشاره شده است.
در آن زمان معمولا عمل جراحی روی فک پایین واز طریق برش خارج دهانی انجام می شده است.
برای اولین بار و در سال 1953 جراحی فک پایین به روش امروزی و از طریق برش داخل دهانی توسط دکتر Obwegeser ابداع و انجام شده است.
در سال های اخیر و به لطف تولید پیچ و پلاک ها و پیشرفت تکنولوژیها در زمینه ی آنالیز سی تی اسکن و تولید اسپلینت ها به روش پرینت سه بعدی، این جراحی با طول عمل و عوارض بسیار کمتر و آسودگی بیشتر بعد از عمل همراه شده است.
بطوری که بیماران بعد از عمل از اینکه این جراحی اینچنین سبک بوده و فقط در ذهن خودشان تصورات هولناکی از عمل داشته اند متعجب می شوند.
بخشی از ترس بیماران از جراحی فک بدلیل شنیدن تجربیات افرادیست که در سالهای دور تحت عمل جراحی قرارگرفته اند.
زیرا آن زمان، به علت عدم وجود پلاتینهای (پیچ و پلاک) کنونی، پس از عمل جراحی، گاهی فک بیمار حتی به مدت چهار هفته بسته می ماند.
ارتوسرجری بسیار متنوع می باشد. انواع جراحی های فکین با توجه به این تنوع به صورت زیر تقسیم بندی شده اند:
تمام جراحی های فوق به تنهایی و در ترکیب با جراحی های دیگر نیز قابل انجام است.
طبق دسته بندی فوق، این نوع جراحی برای افرادی است که:
بسیاری هستند که بدلیل مشکلات فکی، باید به جراح فک مراجعه کرده تا با همکاری ایشان و ارتودنتیست مشکلشان رفع شود.
به طور مثال در تصویر زیر می توان هم ردیف نبودن فک پایین با فک بالا را مشاهده نمود:
درواقع وقتی برای ارتودنسی به دندانپزشک مراجعه میکنید باید فک شما به کمک عکسهایی که از فک گرفته میشود کامل بررسی شود.
پزشک در صورت مشاهده هرگونه مشکل فکی که مراحل ارتودنسی را مختل می کند؛ باید ابتدا شما را به جراح فک ارجاع دهد. تا با مشاوره جراح، کار ارتودنسی را شروع کند.
در مواردی نیز که ممکن است شخص دچار مشکلات مادرزادی یا ژنتیکی در استخوان فک یا رشد آن باشد گاه این مشکلات کاملا قابل مشاهده هستند. مانند تصویر زیر:
مراحل جراحی فک به سه قسمت عمده تقسیم می شود:
پس از تشخیص دندانپزشک مبنی بر اصلاح فک قبل از ارتودنسی، تصاویر رادیوگرافی فک بالا و فک پایین و دندانها، باید تهیه شوند. سپس این رکوردها توسط ارتودنتیست و جراح فک بررسی شده و برنامه درمانی مناسب برای بیمار تدارک دیده می شود.
در اولین اقدام برای جراحی، ارتودنسی با این هدف که بتوان یک قوس صحیح برای روی هم قرار گرفتن متناسب دندان ها، انجام می شود.
ممکن است در این روند به دلیل شلوغی دندان ها مثلا به دلیل کوچک بودن فک، دندانی نیز کشیده شود.
مدت زمانی که درمان ارتودنسی قبل از انجام جراحی فک با توجه به نوع قرارگیری دندان ها ممکن است طول بکشد حدود 9 الی 18 ماه است.
می بایستی بیماران طبق آنچه انتظار دارند با جراح فک خود مشورت کنند.
قبل از جراحی زیبایی فک، باید همه مشکلات لثه و دندان های بیماران رفع شود؛ حتی در صورت لزوم باید دندان ها جرمگیری شوند که بسیار اهمیت دارد. برای دریافت مشاوره جهت انجام جراحی زاویه سازی صورت و عمل بوکال فت می توانید به کلینیک دکتر مانی آرش راد مراجعه کنید.
در دو ویدئوی زیر یکی از جالبترین عملهای بازسازی فک را به کمک روش دیجیتال میتوانید مشاهده نمایید. فک بالا به روش دیجیتالی (سه بعدی) شبیه سازی شده و به گونهای فک بالا ایمپلنت شده است.
از جمله مهم ترین مراحل در جراحی زیبایی فک مراقبت های پس از آن می باشد.
با رعایت مراقبت هایی که در ادامه مقاله گفته می شود بهترین نتیجه را از انجام ان به دست آورید.
در مورد مراقبتهای پس از جراحی با تغذیه، میتوانید مقاله مفصل دکتر آرش راد درباره رژیم غذایی پس از جراحی فک را مطالعه نمایید.
عوارض احتمالی جراحی فک با گذشت زمان رفع شده و عوارض کمی احتمال دارد با شما به صورت دانمی بماند.
دراینجا به بررسی تعدادی از این عوارض میپردازیم:
کاهش حس لب ها(پاراستزی لب):
درجراحی ارتوگناتیک فک بالا، آسیب به عصب اینفراربیتال که حس لب بالا را تأمین میکند بسیار نادراست. ولی بدلیل تورم ناحیه و فشار روی عصب، بیماران بعد جراحی دچار بی حسی لب بالا میشوند. این بی حسی در لب بالا معمولا طی 6 ماه بعد جراحی کاملا بهبود میابد.
عفونت:
عفونت دربیمارانی که جراحی ارتوگناتیک انجام میدهند نادراست. تجویز آنتی بیوتیک های پیشگیری کننده حین جراحی؛ آنتی بیوتیک های داخل وریدی و یک دوره آنتی بیوتیک خوراکی بهمراه رعایت بهداشت دهان مؤثراست.
کم خونی:
کم خونی یا آنمی بعد تمام جراحی های خونریزی دهنده ممکن است اتفاق بیفتد ولی احتمالش در جراحی های فک بسیاراندک است.
بازگشت اسکلتی و مال اکلوژن بعد عمل :
با ظهور لوازم فیکساسیون ازجمله پیچ ها و پلیت ها درسراسر محل استئوتومی، بعید است که بازگشت اسکلتی کنترل نشده رخ دهد. بازسازی اسکلت در محل جراحی ممکن است 6 تا 12 ماه بعد عمل طول بکشد.
درد یا تحلیل رفتن مفصل گیجگاهی فکی:
باید به بیماران گفت که تأثیرات درمان ارتودنسی یا جراحی ارتوگناتیک بربهبود یا بدترشدن علائم TMJ تا حدزیادی قابل پیش بینی نیست. تحلیل مجدد کندیل، علت نادر عود طولانی مدت است. که ممکن است به دنبال یک عمل جدا شدن فک و فک پایین یا جراحی دو فک باشد.
شکستگی نامطلوب در سایت استئوتومی:
میزان شکستگی نامطلوب راموس یا کندیل قطعه پروگزیمال درطول تقسیم ساژیتال فک پایین نادر و معمولاً کمتر از 2٪ است. در مورد احتمال بروز این عارضه و بهبودی طولانی مدت آن و نیاز احتمالی به عمل دوم باید قبل از عمل به بیماران هشدارداد.
مقاله کامل و مفصل عوارض جراحی فک را میتوانید مطالعه نمایید.
هزینه جراحی کاملا به نوع جراحی و طول درمان بستگی دارد. قبل از بررسی مشکل فک و نوع آسیب آن، ایجاد طرح درمان و درنتیجه تخمین هزینه جراحی بسیار سخت است. به همین منظور توصیه میکنیم قبل از هر چیز، ابتدا به جراح فک مراجعه کنید. تا پس از مشاهده رکوردهای پزشکی به شما مشاوره صحیح را ارائه دهند.
جنیوپلاستی( جراحى زيبايى چانه) به منظور تغییر شکل و موقعیت چانه انجام میشود. این جراحی میتواند تأثیر قابل توجهی بر …
باید و نبایدهای جوش خوردن فک جراحی فک، مانند هر جراحی دیگر به مراقبتهایی بعد از عمل احتیاج دارد. زمان …
اهمیت به سلامت در زندگی پرشتاب امروزه نقش مهمی را ایفا میکند و همین امر باعث شده است…
دســــترسی سریع
تمامی حقوق این سایت متعلق به دکتر آرش مانی راد میباشد.
طراحی وبسایت و سئو
/>
با سلام. فک بالای من خیلی جلو هستش. دکتر قبلا رفتم بهم گفته شده هم باید ارتودنسی انجام بشه و هم جراحی فک باید داشته باشم. میخواستم بپرسم آیا امکان جراحی بدون ارتودنسی هست یا نه؟ چون هزینش خیلی زیاد میشه.
متشکرم
با سلام. این بستگی به نوع ناهنجاری فک شما دارد. نمیشه به راحتی گفت بدون ارتودنسی هم میشه. اما اگر برای معاینه تشریف بیارید بهتر میشه اظهار نظر کرد.
سلام خسته نباشید عمل فک پایین عقب رفته خیلی درد داره؟