انواع جراحی دندان و دهان | مراقبت های پس از آن

در برخی از درمان‌ مشکلات و ناهنجاری‌های دندانی، دندانپزشک ممکن است به دلیل پیچیدگی و نبود تجهیزات بیشتر آن‌ را به جراح ارجاع دهد. جراحی دندان و دهان توسط جراح متخصص با استفاده از فناوری‌های پیشرفته‌تری انجام می‌شود. در ادامه به توضیحات بیشتری در رابطه با جراحی‌ دندان و دهان می‌پردازیم.

انواع جراحی دندان و دهان

متخصصین جراحی می‌توانند ناهنجاری‌هایی مانند خارج کردن دندان‌های نهفته در زیر لثه، دندان‌های عقل محبوس شده در استخوان، جراحی دندان و دهان، از بین بردن ریشه‌های عفونی، زیبایی لثه و کیست‌های فکین را درمان کنند. همچنین در جراحی‌هایی که به کمک ارتودنسی ناهنجاری‌ها بهبود می‌یابد، جراح می‌تواند نسبت به حذف انتهای ریشه دندان با حفظ باقی ریشه و تاج یا ایجاد دسترسی به دندان‌های نیش که در زیر لثه نهفته هستند، اقدامات لازم را انجام و روند درمان با ارتودنسی را راحت‌تر کند.  به طور کلی انواع جراحی دندان و دهان در جدول زیر شرح داده شده است:

انواع جراحی دندان و دهانعلت جراحی
جراحی ریشه دنداندر صورتی که دندانپزشک درمان ریشه را به دلیل پیچیدگی و ناهنجاری زیاد نمی‌تواند انجام دهد.
جراحی دندانکشیدن دندان‌های نهفته در لثه مانند دندان عقل
جراحی لثه و زیباییبرای افزایش طول تاج و برطرف کردن ناهنجاری‌های به وجود آمده در لثه
جراحی ایمپلنتبرای درمان و جایگزین دندان‌های از دست رفته
جراحی فک و ارتودنسیبرای درمان ناهنجاری‌های شدید فکین
جراحی فک و صورتبرای درمان ناهنجاری‌های فک
جراحی Pulpotomyبریدن بافت رگ و اعصاب از بخش تاجی دندان برای خشک کردن عفونت دندانی
جراحی روت کانالاین جراحی در مواقع عصب کشی، در صورت نیاز انجام می‌شود.
جراحی Pulpectomyبرای خارج سازی رگ و اعصاب دندان که بیمار درد را در هنگام عصب کشی احساس نکند.
جراحی Picoectomyاین جراحی برای زمانی است که درد عصب کشی بسیار است. در این شرایط عصب مربوط به آن دندان در بالاترین بخش قطع می‌شود.

جراحی فک و ارتودنسی

به طور معمول جراحی فک برای اصلاح و جابجایی موقعیت فکین برای ایجاد روابط صحیح دندانی توسط جراح انجام می‌شود. اما استفاده از درمان ارتودنسی در کنار جراحی فک نیز می‌تواند روند بهبود بیمار را افزایش دهد. بنابراین امروزه برای حل مشکلات اسکلتی فک که دارای ناهنجاری‌های شدیدی است، علاوه بر جراحی فک از درمان ارتودنسی ثابت نیز استفاده می‌شود.

درمان ناهنجاری های فکی

برای درمان جراحی دندان و دهان که دچار ناهنجاری‌های شدید فکی است، ابتدا بیمار باید یک دوره ارتودنسی ثابت را در طی یک سال و نیم بگذراند. پس از گذشت این مدت زمان، جراحی فک بر روی بیمار صورت می‌گیرد. جراحی فک تحت بیهوشی بوده و توسط جراح فک انجام می‌شود. پس از جراحی فک نیز دوره دوم ارتودنسی ثابت به مدت یک سال باید گذرانده شود تا ناهنجاری‌های فک به خوبی درمان شده و بهبود یابند. برای دریافت مشاوره جهت انجام جراحی زاویه سازی صورت و عمل بوکال فت می توانید به کلینیک دکتر مانی آرش راد مراجعه کنید.

سن مناسب برای جراحی فک

بسیاری از مشکلات و ناهنجاری‌های فک در دوره نوجوانی و به راحتی توسط ارتودنسی متحرک قابل درمان است. بنابراین توصیه می‌شود که والدین کودکان خود را در دوران نوجوانی جهت معاینه به نزد متخصص ارتودنسی ببرند. به طور کلی بهترین سن جراحی فک از نظر دندانپزشکان سنین 17 یا 18 سالگی به بالا است. در این سن رشد فک کامل شده و جراحی فک برای فرد امکانپذیر خواهد بود.

انواع جراحی دندان و دهاناما اگر در سنین پایین‌تر جراحی فک انجام شد، به دلیل رشد فک ممکن است ناهنجاری و مشکلات دوباره به حالت اول خود بازگردند. همچنین در صورتی که فک پایین فرد دچار ناهنجاری شدید و بزرگی است، امکان درمان در سنین پایین وجود نداشته و در صورت درمان به دلیل رشد فک امکان بازگشت ناهنجاری وجود دارد. بنابراین اگر بیمار مبتلا به بزرگی فک پایین باشد که معمولا پتانسیل ارثی و ژنتیکی نیز دارد، باید حداقل تا سن 17 یا 18 سالگی صبر کند تا تحت درمان جراحی و ارتودنسی ثابت قرار بگیرد.

آیا جراحی فک باید با درمان ارتودنسی همراه باشد؟

در پاسخ به این سوال می‌توان گفت اگر بیمار به دنبال بهبود و نتیجه بهتری است و شکل ظاهری دندان‌ها به درستی و زیبایی شود، حتما باید در کنار جراحی فک از درمان ارتودنسی استفاده کند. جراحی دندان و دهان برای فکین به تنهایی تاثیر زیادی نمی‌گذراد، بنابراین برای ثبات و عدم جابجایی دوباره دندان‌ها و بازگشت ناهنجاری فکین بهتر است از درمان ارتودنسی نیز استفاده شود.

جراحی دندان

دندان‌های نهفته در لثه مانند دندان عقل زمانی که به خوبی رشد نکنند، نیاز به جراحی دارند. درواقع زمانی دندان عقل به خوبی رشد نمی‌کند که فضای کافی در دهان برای رشد آن وجود نداشته باشد. برای افرادی که از ارتودنسی برای استحکام دندان‌هایشان استفاده می‌کنند، ممکن است این اتفاق بی‌افتد. در این مواقع ارتودنتیست از جراح می‌خواهد تا دندان عقل را جراحی و خارج کند؛ چراکه برای جابجایی دندان‌ها و تغییر در آن‌ها به فضای بیشتری احتیاج خواهد داشت.

بهترین سن برای خارج کردن دندان عقل

از نظر دندانپزشکان و جراحان بهترین سن برای خارج کردن دندان‌های عقل از دهان، پیش از 20 سالگی است. در سنین 20 سالگی به بعد نیز امکان کشیدن دندان عقل وجود دارد، اما ممکن است کمی دشوارتر و همراه با درد زیادتری باشد. 

جراحی کشیدن دندان

علاوه بر دندان‌های عقل، دندان‌های دیگر دهان نیز ممکن است شرایط پیچیده‌ای برای کشیدن داشته باشند و دندانپزشک به طور ساده‌ نمی‌تواند آن را از لثه جدا کند و باید انواع جراحی دندان و دهان صورت گیرد. بیشتر درمواقعی این شرایط اتفاق می‌افتد که تیکه‌های دندان درون لثه خرد شده باشند. در زمان جراحی این دندان‌ها جراح به طور کامل آن ناحیه را بی‌حس کرده تا بیمار دردی در آن لحظه احساس نکند. پس از تزریق بی‌حسی، جراح با استفاده از انبر فورسپس اقدام به جداسازی دندان‌های خردشده درون لثه و استخوان فک کرده و دندان را از آن خارج می‌کند. زمانی که خرده‌های دندان به خوبی از دهان خارج شد، به دلیل خونریزی شدید جراح، گازهای بسیاری را در آن ناحیه می‌گذارد و بیمار با فشار آن‌ها از طریق روی هم گذاشتن دندان‌ها، از خونریزی بیشتر جلوگیری می‌کند.  

هزینه جراحی کشیدن دندان ها

هزینه مربوط به جراحی دندان عقل و سایر دندان‌هایی که نیاز به جراحی دارند، به شرح جدول زیر است:

انوع جراحی کشیدن دندان هزینه
جراحی دندان‌های خرد شده در لثه تومان
جراحی و کشیدن دندان نهفته در نسج نرم تومان
جراحی و کشیدن دندان نهفته در نسج سخت تومان
جراحی و کشیدن دندان عقل تومان
خارج کردن ریشه باقیمانده در نسج نرم تومان
فرنکتونی تومان
درمان پارستزی ناشی از جراحی تومان

جراحی ایمپلنت دندان

یکی دیگر از انواع جراحی دندان و دهان، جراحی ایمپلنت دندان است. بسیاری از بیماران برای درمان دندان از دست رفته خود از روش ایپملنت دندانی استفاده می‌کنند. ایمپلنت دندان یکی از روش‌های زیبایی برای جایگزین کردن دندان‌های از دست رفته است که دندانپزشک با توجه به شرایط و سطح ناحیه بی‌دندان استفاده از این روش را به بیمار پیشنهاد می‌کند.

تاج ایمپلنت دندانگاهی اوقات نیز به دلیل شرایط پیچیده کاشت ایمپلنت در لثه نیاز به جراحی آن ناحیه است، بنابراین جراح فک و لثه می‌تواند این عمل را انجام دهد..

جراحی لثه و زیبایی

به طور معمول جراحی‌های لثه با اهداف زیبایی، افزایش طول تاج و حذف پاکت لثه انجام می‌شود که این موارد توسط جراح متخصص صورت می‌گیرد. در ادامه به توضیح این موارد می‌پردازیم:

جراحی زیبایی لثه

گاهی اوقات لثه‌های افراد در هنگام خندیدن، مشخص می‌شود که این موضوع ممکن است برای فرد ناخوشایند باشد. در این صورت فرد برای حل این مشکل می‌تواند لثه خود را جراحی زیبایی انجام دهد. همچنین در موارد دیگری مانند تیرگی لثه و تحلیل‌های تک دندان یا غیرقرینه نیز باید جراحی زببایی لثه انجام شود.‌

جراحی افزایش طول تاج

از دیگر جراحی‌هایی که شامل جراحی لثه می‌باشند، جراحی افزایش طول تاج دندان است. اگر پوسیدگی دندان در ریشه گسترش پیدا کند، دندانپزشک برای انجام ترمیم درست و مناسب، جلوگیری از خونریی لثه پس از ترمیم و دوام آن باید لثه‌ را از ناحیه ترمیم دور کند؛ که با جراحی افزایش طول تاج یا Crown Length انجام خواهد شد.

جراحی حذف پاکت لثه

از دیگر جراحی دندان و دهان، جراحی حذف پاک لثه است که در مواقع شیوع بیماری‌های لثه‌ای انجام می‌شود. افرادی که مراقبت‌های لازم را از دندان‌های خود انجام نمی‌دهند و به موقع از مسواک، نخ دندان و دهانشویه استفاده نمی‌کنند، دچار جرم‌های دندانی سنگینی می‌شوند. این جرم‌ها ممکن است لثه‌ها را عفونی و بیمار کند. که در این صورت برای رفع بیماری لثه، جراحی حذف پاکت لثه توسط جراح متخصص انجام خواهد شد.

مراقبت های پس از جراحی دندان و دهان

  • تا مدت زمان 24 ساعت پس از جراحی، بهتر است از مواد غذایی نرم و خنک مانند سوپ سرد، آب میوه، بستنی و … مصرف کنید.
  • گاز استریل را بر روی ناحیه دندانی جراحی شده قرار داده و تا مدت زمان 20 دقیقه نگه دارید. پس از گذشت زمان بهتر است مایعات خنک مصرف نمایید.
  • از خالی کردن پشت سرهم آب دهان خودداری کنید.
  • داروهایی که دندانپزشک متخصص تجویز کرده‌ است را به موقع استفاده کنید.
  • تا 24 ساعت پس از جراحی از مسواک و نخ دندون بر روی ناحیه جراحی استفاده نکنید.
  • همچنین از استعمال دخانیات مانند قلیان، سیگار، پیپ و مواردی دیگر، تا مدت زمان 48 ساعت پس از جراحی خودداری کنید.
  • تا 48 ساعت پس از جراحی دندان و دهان برای مصرف مایعات سرد از نی استفاده نکنید؛ چراکه موجب کنده شدن لخته شده و روند بهبودی و درمان را کند خواهد کرد و باعث به وجود آمدن درد زیاد خواهد شد.
  • بهتر است پس از گذشت 7 الی 10 روز برای کشیدن بخیه و معاینه مجدد به دندانپزشک مراجعه کنید.
  • اگر تا 48 ساعت پس از جراحی درد، تورم، خونابه و کبودی در ناحیه جراحی مشاهده کردید، جای نگرانی نیست؛ چراکه این موارد طبیعی بوده و با گذشت زمان از بین خواهند رفت.
  • در صورتی که خونریزی و درد شدیدی را احساس می‌کنید، به دندانپزشک خود مراجعه کرده و از مصرف دارویی بدون تجویز پزشک خودداری کنید.

درمان ناهنجاری های شدید دندان و دهان با استفاده از جراحی!

در بسیاری از مواقع ممکن است شدت ناهنجاری‌های بیمار در درمان به گونه‌ای باشد که دندانپزشک نتواند به سادگی آن را برطرف کند، در این شرایط بیمار نیاز به جراحی داشته که این جراحی توسط جراح متخصص انجام می‌شود. متخصص جراحی انواع انواع جراحی دندان و دهان مانند جراحی دندان، جراحی لثه و زیبایی، جراحی ایمپلنت، جراحی فک و ارتودنسی، جراحی فک و صورت و جراحی ریشه دندان را با استفاده از فناوری‌های پیشرفته‌تر انجام می‌دهد. بیمار پس از جراحی به دلیل خونریزی، تورم، درد و کبودی باید تا 48 ساعت مواد غذایی نرم و مایعات سرد مصرف کند تا تورم آن ناحیه بهبود یابد. پیج اینستاگرام مطب دکتر مانی آرش راد میتواند منبع مناسبی برای کسب اطلاعات بیشتر برای شما زیباجویان باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

نوشته های مرتبط
فهرست
Call Now Button